Känner du julstämningen krypa närmare? Varför inte göra årets jul ännu bättre genom att kasta in några enkla, men superhärliga, hållbara knep? Häng med när vi tipsar om hur du kan göra din jul både miljösnäll och skrattfylld! Från att byta till trendiga LED-lampor och skapa eget pynt med grejer du redan har, till att liva upp julklappsleken och göra smarta val för din gran – här har du en snabbguide till ett julkalas som är snällt både mot plånboken och vår kära planet.
- Uppgradera dina julbelysningslampor till LED för en mer energisnål och miljövänlig upplevelse. LED-lampor har inte bara en längre livstid än traditionella lampor, de är också mycket mer effektiva. Dessutom genererar de minimal värme, vilket skapar en säkrare och behagligare atmosfär jämfört med glödlampor och halogenlampor. Ta ett hållbart steg mot en ljusare jul med LED-lampor!
- Att skapa ditt eget julpynt är inte bara en rolig aktivitet utan också vänligare mot miljön och mer hållbart. Glitter innehåller mikroplaster som kan vara skadliga för naturen, så det är en bra idé att istället välja andra typer av girlanger eller dekorationer. Naturliga material som tyg eller papper är utmärkta alternativ, och du kan också överväga klassiska idéer som att dekorera apelsiner med nejlikor och ett vackert rött band. På så sätt kan du njuta av julpyntandet samtidigt som du tar hand om vår vackra planet.
- Upptäck en ny vridning på julklappsleken! Den älskade traditionen där tärningsslag avgör vem som får vilket paket är välkänd i många hem. Om du ännu inte gett det ett försök, varför inte experimentera med att slå in presenter som kanske inte längre fyller en funktion för dig eller som står oanvända. På detta sätt kan du undvika att saker slängs i onödan och i stället ge dem en ny chans att glädja någon annan.
- Visste du att det finns möjlighet att välja KRAV-märkta granar när du letar efter den perfekta julgranen? Det är faktiskt så att både den vanliga granen, ibland kallad rödgran, och kungsgran kan hittas med KRAV-märkning. Det kan vara en bra idé att fråga försäljarna om de har dessa alternativ tillgängliga eller om de kan erbjuda granar som är närodlat producerade.
Om du står inför valet mellan en icke KRAV-märkt rödgran och en kungsgran, är det värt att notera att kungsgranen vanligtvis har en större risk för att ha odlats med gödsel och bekämpningsmedel. Det kan vara bra att överväga detta när du gör ditt val.
När det gäller den totala har en plastgran en betydande negativ inverkan på miljön på grund av de giftiga kemikalierna den kan avge vid nedbrytning. Så, när du väljer din julgran, kan det vara klokt att ta hänsyn till både miljöaspekterna och de olika alternativen som erbjuds för att göra ett medvetet val som passar dina önskemål och värderingar.
- Kom ihåg att ta hand om återvinningen på rätt sätt när det gäller papper och snören! När det kommer till julklappspapper, se till att sortera det som pappersförpackning, medan presentsnören bör hamna i restavfallet. Det är speciellt viktigt att hålla snören separat eftersom de ofta innehåller plast, och om de blandas med pappersförpackningar eller tidningar kan de störa återvinningsprocessen. Men trots att de ofta innehåller plast så ska de sorteras i restavfall, då de vanligen även innehåller klister som inte kan återvinnas ihop med plast. Så, när du slänger julpapper och snören, se till att hålla dem åtskilda. Om du använder tidningspapper för att slå in dina paket, glöm inte att detta ska gå till tidningsåtervinningen.