Grannsamverka med Facebook!

I en tid där samhället är mer digitalt än någonsin, kan ett initiativ att bygga en starkare och mer hjälpsam gemenskap i vårt bostadsområde vara via en digital grupp. Låt ert bostadsområde bli inspirerade att startat en Facebookgrupp med syftet att stärka våra band, dela resurser och hjälpa varandra i vardagen. Niklas, tillsammans med en granne i samma område i Västra Ingelstad, har gjort just detta och det har verkligen blivit succé. Vi har ställt några frågor för att ta del av deras upplevelse och tips kring deras Facebookgrupp.

När startade gruppen?

Jag och en till i mitt område startade upp Facebookgruppen tillsammans precis efter inflyttning. Det är nu ca 5 år sedan, när husen var alldeles nya.

Hur fick ni idén till detta?

Vi tyckte vi skulle kunna skapa något bra för oss om bor här i området och att det skulle ge en bra gemenskap.

Hur tycker du att gruppen fungerar?

Den funkar bra faktiskt.  Medlemmarna håller ändå en god ton. Vi har olika diskussioner och alla får säga sin syn på saken, vilket också är viktigt. Det handlar inte om att man ska tycka lika alltid i allt, utan att kunna ha en dialog oss grannar emellan.

Vad använder ni den mest till?

Vi använder den till allt ifrån olika tips om saker, till om man önskar hjälp eller att låna någonting. Men man kan även erbjuda sin hjälp eller utlåning av exempelvis sin stege. En del förvarnar när de ska ha fest, vilket är bra av flera orsaker.  Sen har det hänt att någon stökat till det i soprummet och inte slängt sopor rätt, då har någon lagt ut och påmint om detta. Vilket resulterar i att soprummet såg bättre ut efter det.

Jag har också någon gång lagt ut information som berör området på frågor som jag fått svar på från Vellingebostäder.

Vad är ditt tips till de som vill starta upp sin egen Facebookgrupp i sitt område?

Att man är hyfsat aktiv på sidan. En sida där det aldrig händer något inspirerar inte till aktivitet. Det är också bra att våga ha högt i tak men ändå påminna om att hålla en god ton.

Jag vill också rekommendera att ha regler för sidan. Till exempel för att kunna bli medlem måste man bo i området, att det inte får ske några påhopp eller rasistiska uttalande osv.

 Dessa regler måste man som blivande medlem godkänna innan man får tillträde.

Vi tackar Niklas för bra tips och inspiration till våra andra hyresgäster!

Vad söker du efter?

Skip to content