Husdjur

Läs upp sidans innehåll

HUSDJUR

Hundar och katter är till glädje för många – och ett bekymmer för andra. Du får gärna ha husdjur i din lägenhet, men du har alltid ansvar för att djuren inte är till obehag för dina grannar.

Du kan visa hänsyn på många sätt – genom att inte släppa ut din hund eller katt utan tillsyn. Många är rädda för hundar eller tycker det är obehagligt med närgångna djur – visa därför hänsyn och låt inte hunden springa lös! Ta inte med din hund eller katt till tvättstugan. Människor som lider av allergi varken vill eller kan komma i kontakt med djuren och framför allt inte vistas tillsammans med dem inomhus.

Det är alltid otrevligt när djur kissar och bajsar i bostadsområdet. Det är rentav farligt för småbarn. Den som plockar upp efter sina djur och använder rastgård där det finns, gör sina grannar till djurvänner.

För hundägare

Även om du vet att just din hund är den snällaste av dem alla är många människor rädda för hundar. Håll därför alltid din hund kopplad.

Tänk på att du har ansvar för din hund. Lämna den därför inte ensam hemma om den skäller eller ylar. Torka gärna av din hunds tassar och päls innan du tar in den i trapphuset när det regnar ute och din hund är smutsig.

Plocka alltid upp efter din hund när den rastas. Använd alltid bajspåse.

För kattägare

Du har ansvar för din katt oavsett om det är en ute- eller innekatt. Fostra katten så den inte klöser på tapeter, dörrar och dörrkarmar. Det är nämligen du som blir ersättningsskyldig för skador som din katt har orsakat. Det är ditt ansvar att alltid hålla din katt inom synhåll när den är utomhus. Därmed minskar du riskerna att den ställer till bekymmer för andra boende.

Finns det risk att katten förorenar i sandlådor och till exempel markerar revir utan att du ser det, får du hålla den i koppel. Märk din katt med halsband eller öronmärkning, då riskerar du inte att din katt blir tagen för vildkatt. Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden lägger sig som en propp i rören och täpper till avloppet. Kasta istället sanden i hushållssoporna och se till att de är ordentligt förslutna.

Akvarium

Har du akvarium eller funderar på att skaffa ett bör du tänka på ett par saker.
Vissa golv kan, bl a i äldre fastigheter med träbjälklag, vara sviktande och tål därför inte för hög belastning (antal kg per kvadratmeter). Detta kan leda till att glaset i akvariet kan spricka, vatten läcka ut och skada golv samt bjälklag vilket du kan bli ersättningskyldig till. Kontakta därför din hyresvärd för att få reda på vilken golvtyp det är i din lägenhet. Du bör även teckna speciell hemförsäkring för akvarium.

Ovanliga husdjur

Om du har eller tänker skaffa ett ovanligt husdjur bör du tänka på att alla slags djur faktiskt inte är tillåtna att hålla i bostadsområden. Kontrollera med miljöförvaltningen om det finns särskilda regler du måste följa innan du skaffar ditt husdjur.

Har du redan ett ovanligt husdjur, bör du sätta skyddsnät vid brunnar och ventiler, så att de inte rymmer in till grannen!

Vad söker du efter?

Skip to content