Centrumutveckling

Läs upp sidans innehåll

VELLINGES MEST TRIVSAMMA MÖTESPLATS

Vellingebostäder har utvecklat, förnyat och vitaliserat kvarteret kring Lilla torg i Vellinge centrum. Värden som det tagits fasta på är närhet och ökad trivsel. Inspirationen har hämtats från gårdarna på Söderslätt, Torvehallerne i Köpenhamn och Bryant Park i NY.

Torget är en flexibel plats, som kan formas och växa efter hur Vellinge centrum utvecklas och förändras. På Lilla torg finns möjlighet till torghandel, lek, avkoppling, bouletävlingar eller varför inte en pingisturnering. Allting andas flexibilitet och möjligheter. Cafémöblerna flyttas runt och grupperas efter torgbesökarnas önskemål. En stunds avkoppling i skuggan eller i den gassande solen? Björns lockar med uteservering både utmed Järnvägsgatan och inne på torget. Minami Sushi har under 2017 sin uteservering på torget. Eventuellt utökas denna nästa år.

Ett levande centrum

Aktiviteterna på torget skiftar. Under årets varma delar är det lättare att umgås och skapa aktiviteter som i sin tur bidrar till liv och rörelse i centrum. Under 2017 har det bland annat arrangerats Trädgårdsinspiration, konstvernissage, Sommartrender och All Världens Mat. Byns förskolebarn bjöds in till midsommarfirande och vi lanserade Sveriges första (och enda) tidnings- och bokbytarvagn – Läslustan i samarbete med biblioteket.

Under året planeras framtidens aktiviteter tillsammans med handlarna i kvarteret och Vellinges centrumförening. På torgets scen kan Kulturskolans eller Sundsgymnasiets duktiga elever uppträda. På torget kan det anordnas auktioner, utställningar och marknader. Förutom planerade aktiviteter ges också utrymme för det spontana. Och kanske det oväntade. Det som gör det kul att komma hit.

Promenadstråket längs Järnvägsgatan byggs också om. Trottoaren breddas för att ge plats åt uteserveringar i soligt läge.

I arbetet har Vellingebostäder samverkat med kommun och näringsliv. Tillsammans har vi satt upp en gemensam vision och gemensamma mål för Vellinge centrum och kvarteret Lilla torg är en del av helheten.

Bild från vintern och invigningen den 2-3/12.

Vad söker du efter?

Skip to content