Västra Ingelstad

Läs upp sidans innehåll

VÄSTRA INGELSTAD

I Västra Ingelstad finns inga avstånd vare sig du väljer att promenera eller cykla. Här är det lugnt och skönt att bo. Byns äldre bebyggelse följer Byvägen och Kyrkovägen. Vänder du blicken ut från byn är utsikten milsvid. På ett par minuters bilresa befinner du dig i Vellinge centrum. Kanske passerar du Vellinge Golfklubb på vägen.

I de norra delarna av byn ligger Västra Ingelstads förskola, skola och fritidshem. Här finns också en populär fritidsgård.

I mars 2011 invigdes antroposofiska Månstorps ängar. Ett vård- och omsorgsboende, men också en samlingspunkt för byns invånare. Här finns uppvärmd inomhuspool, restaurang och café.

Lite historia om Västra Ingelstad

En liten by på Söderslätt vid den gamla Landsvägen, är trots sin litenhet en del av världen och länkas samman av stora händelser utanför bybornas egen kontroll.

Kyrkan

Övergången från vikingatidens många asagudar, till kristendomens enda gud, markeras av kyrkan som byggdes i slutet av 1100-talet. Tidpunkten dikterades av att Lunds domkyrka invigdes under 1140-talet. Flera hundra byggnadsarbetare blev därmed lediga att ta itu med andra projekt.

De delades upp i arbetslag och skickades ut i de skånska byarna för att bygga lantkyrkor. Det blev något hundratal kyrkor fram till början av 1400-talet.

I just Västra Ingelstads kyrka finns ett förnämt konstverk, ett altarskåp tillverkat i Antwerpen 1520.
Det är en verklig klenod, väl värd ett besök.

De skånska krigen

Här på slätten låg en gård med namnet Månstorp. Den var urgammal och ägdes genom århundraden av olika danska adelsfamiljer. Under 1540-talet byggde rikshovmästaren Eske Bille sig en borg, idag skulle vi nog kalla den en lyxvilla med pool. Den gången kallades det för borg med vallgrav.

Efter freden i Roskilde, när bland annat Skåne blev svenskt, gjorde Bornholmsborna uppror. Även de hade blivit svenskar men ville tillbaka till Danmark. Ön köptes då helt enkelt tillbaka av danskarna! En del av betalningen blev att Månstorps huvudgård med hela Västra Ingelstad övergick som ”bornholmskt vederlagsgods” till den svenska kronan.

Under 1600-talet böljade krigshärarna fram och tillbaka över Skånes bördiga jordar. Månstorp brändes ner för att aldrig mer byggas upp. Idag är resterna kända som Månstorps gavlar.

Järnvägen

1886 byggdes en järnväg mellan Malmö och Trelleborg. Det var inget lyckat projekt, rälsen var för lätt, det gick inte att köra stora snälltåg på den och banan gick inte genaste vägen mellan de två punkterna, utan fick göra en stor bukt runt gården Kartinetorps ägor.

Därför tyckte några entreprenörer att en ny järnväg borde kunna ta upp konkurrensen om passagerarna och postgången ner till kontinenten över Trelleborg – vilket också lyckades.

Malmö-Kontinentens järnväg var färdig 1898 och kom att dras över Västra Ingelstad. Stationsnamnet blev Månstorp under åren 1898-1910, men byttes 1910 till Jordholmen. Det namnet behöll den fram till stationen lades ner 1973. ”615 km från Stockholm, 37 m över havet”, stod det på stationens fasad.

Från och med hösten 2015 går det Pågatåg på sträcka och äntligen får byn ståta med sitt eget namn Västra Ingelstad på stationsskylten.

Text av Christian Kindblad

Vad söker du efter?

Skip to content