Behaglig inomhustemperatur

Läs upp sidans innehåll

SKÖN INOMHUSTEMPERATUR

Här hittar du värdefull information om hur värme och ventilation i din lägenhet fungerar. Vad du som hyresgäst själv kan göra för att få en behaglig inomhusmiljö.

Varmt inne

Trots svensk sommar med blandade väderlekar kan det ibland hetta till ordentligt under sommarmånaderna. Det är inte bara utomhus värmen känns av, utan även i våra hem. Vi har samlat lite användbara tips på hur du kan göra för att få så behaglig temperatur som möjligt i lägenheten under den varmaste perioden.

• Stäng av det som går (eller dra ut sladden) till det som genererar värme. Exempelvis Tv, dator eller stereo. Tänk på att stand by-läge och de flesta belysningar också genererar värme.

• Stäng ute värmen från fönsterna med hjälp av mörkläggningsgardiner eller stängda persienner. 

• Håll fönster och dörrar stängda på solsidan. Framförallt söderläge.

• Vädra främst på kvällar och nätter, det vill säga när utomhustemperaturen är lägre än inomhus. Sedan tar du till ovan knepen på dagtid för att behålla den kallare luften så länge som möjligt under dagen.

• Bor du så att du kan göra korsdrag, så gör det under de timmar som temperaturen utomhus inte är som varmast.

• Har du möjlighet, så använd en fläkt för att få luften att cirkulera och därmed kyla. Om du har en fläkt kan du också ställa en skål med is framför fläkten. Då kyls luften ned i takt med att isen avdunstar.

Kallt inne

Värmen i din lägenhet styrs automatiskt av givare som mäter temperaturen utomhus. Om temperaturen utomhus växlar snabbt, t.ex. mellan dag och natt samma dygn så hinner värmesystemet inte kompensera för det direkt. Detta är en anledning till att temperaturen i din lägenhet kan variera.

Ett kallt element behöver inte betyda att något är fel – vårt värmesystem är helt automatiska och alltid igång.

Hur kallt får det vara i en lägenhet?

Olika människor uppfattar temperaturer på olika sätt, det som är kallt för någon är behagligt för någon annan. Folkhälsomyndigheten rekommendationer säger att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20-24 grader. Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader.


Varför sätter inte värmesystemet igång trots att det är kallt ute?

När det börjar bli kallt utomhus startar husets värmesystem automatiskt.

Utomhustemperaturen kan växla snabbt från en dag till en annan under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång.


Hur mäts temperaturen i lägenheten?

Temperaturen mäts en meter upp från golvet och en bit in i rummet. Läs av termometern efter minst 30 minuter.


Fungerar elementen som de ska?

Termostaten på elementen i lägenheten reglerar värmen i rummet automatiskt. Är termostaten inställd på 20 grader och rumstemperaturen blir högre slår termostaten av och elementen blir kalla. Ett element ska vara varmare upptill och svalare nertill, eftersom det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värmen och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Om elementet är kallare vid luftskruven än vid termostaten upptill på elementet kan det behöva luftas.


Vad kan du själv göra för att det inte ska vara för kallt i lägenheten?

  • Möblera rätt. Se till så att möbler inte hindrar värmen från elementen att spridas. Täck inte för elementen helt med gardiner och täck framförallt inte termostatvredet.
  • Lufta element.  om elementet är ojämnt varmt upptill.
  • Vädra rätt. Vädra kort istället för att ha ett fönster på glänt länge.
  • Luft in och luft ut: öppna ventilerna. För en bra inomhusmiljö är det viktigt att ventilationen fungerar. I kök och badrum ska luften sugas ut via skorstenen och ny luft ska komma in via ventilationen som vanligtvis sitter i fönstren. På så vis byts gammal luft ut mot ny frisk utomhusluft. Om du stänger några ventiler kommer luften i din lägenhet genast bli sämre. Där är också viktigt att du rengör ventilerna ibland, gärna två gånger per år. Men öppna, rengjorda ventiler minskar risken för drag i lägenheten.

 

Ändå kallt?

Om du har testat ovanstående punkter och ändå har en inomhustemperatur mitt i rummet som är lägre än 20 grader så vänligen gör en felanmälan. Felanmälan gör du enklast via Mina sidor eller att kontakta vår kundtjänst (info@vellingebostader.se eller 040-42 60 60).

Vad söker du efter?

Skip to content