Lägenhetsbyte

Läs upp sidans innehåll

LÄGENHETSBYTE

Vill du byta lägenhet med någon? Då behöver du ansöka om tillstånd hos oss på Vellingebostäder. Här är allt du behöver veta.

Sök tillstånd – alltid

För att få tillstånd till bytet behöver du ha starka skäl. Dessa kommer att prövas av Vellingebostäder. Vi måste även godkänna den nya hyresgästen. Du ansvarar själv för att leta upp en passande hyresgäst att byta med.

Så här ansöker du om tillstånd

Du lämnar in en skriftlig ansökan via post eller mejl till:

Vellingebostäder
Prästgatan 2
235 35 Vellinge
info@vellingebostader.se

Ange skäl för önskemål om byte. Tänk på att ansökan om byte ska ha inkommit till Vellingebostäder minst 3 månader innan ni önskar att bytet ska ske.  Handläggningstiden är cirka åtta veckor om rätt dokument finns bifogade i din ansökan. Bytet får inte genomföras innan samtliga inblandade hyresvärdar har lämnat sitt samtycke och Vellingebostäder har tecknat nytt hyresavtal med bytesparten.

Exempel på godtagbara skäl kan vara:

  • Ändrade familjeförhållanden
  • Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden – önskemål om lägre hyra

Du måste ha bott i lägenheten i minst ett år. Detsamma gäller personen du vill byta med. För att få ett godkännande krävs också att lägenhetsbytet är varaktigt samt att den som flyttar in hos oss har inkomst som täcker hyran och goda referenser från tidigare hyresvärd. Att byta mot en bostadsrätt eller villa godkänns inte.

Vill du veta mer om de nya reglerna kring lägenhetsbyte som började gälla den 1 oktober 2019? Läs här.

Skäl för uppsägning

Det är viktigt att alla inblandade lämnar riktiga uppgifter och att ni byter på det sätt som ni har uppgett i ansökan. Att lämna felaktiga uppgifter, eller att inte flytta enligt överenskommelse, kan vara skäl för uppsägning av hyresavtalet.

Det är ett brott mot lagen att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, exempelvis genom att ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, mäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet är böter eller fängelse.

Hyreslagen 12 kap, 35§ reglerar vad som gäller vid lägenhetsbyten. Vill du veta mer, läs här.

Besiktiga lägenheten

I samband med bytet kommer Vellingebostäder att besiktiga lägenheten. Har du råkat orsaka skador behöver kostnaderna betalas innan nya avtal kan tecknas.

Blanketter

ANSÖKAN OM LÄGENHETSBYTE

Vad söker du efter?

Skip to content