Andrahandsuthyrning

Läs upp sidans innehåll

VILL DU HYRA UT I ANDRA HAND?

Men då måste du ha vårt medgivande samt uppge godtagbara skäl enligt hyreslagen. Sådana skäl kan vara tillfälligt arbete eller tidsbegränsade studier på annan ort, exempelvis.

Därför behöver du ALLTID tillstånd

Från och med 1 oktober 2019 gäller nya regler i hela Sverige. Hyr du ut i andra hand utan tillstånd riskerar du att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från din lägenhet. Detta gäller även om du lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra.

Så här ansöker du om tillstånd

Skicka ansökan via brev eller mejl:

Vellingebostäder
Kontorsgården
Prästgatan 2
235 35 Vellinge
info@vellingebostader.se

Bifoga handlingar som styrker att du har godtagbara skäl för uthyrning. Handläggningstiden är cirka åtta veckor om rätt dokument finns bifogade i din ansökan. Beviljade tillstånd är alltid tidsbegränsade.

Skäl som kan godkännas är:

  • Tillfälligt arbete på annan ort (utanför pendlingsavstånd)
  • Tillfälliga studier på annan ort (utanför pendlingsavstånd)
  • Sambo på prov

 

Tänk på att...

Du som hyresgäst måste styrka att förutsättningarna är uppfyllda. Detta sker exempelvis genom arbetsgivar-eller studieintyg. Minsta tiden du kan hyra ut din lägenhet i andra hand är 4,5 månader. Ansökan för kortare perioder godkänns inte. Varje beviljat tillstånd gäller för en specifik person. Om du under boendetiden önskar byta hyresgäst måste nytt tillstånd begäras hos Vellingebostäder.

Uthyrning under kortare tid

Att hyra ut bostäder till turister har snabbt blivit populärt över hela världen, exempelvis via Airbnb. Kommersiell korttidsuthyrning är inte tillåtet hos Vellingebostäder och kan leda till uppsägning.

Snälla, se till att teckna avtal

Om du får tillstånd från oss att hyra ut är vår varmaste rekommendation att du tecknar ett avtal med andrahandshyresgästen. Här är en bra mall.

Vad kan du ta i hyra?

Du kan ta ut samma hyra som du själv betalar. Om du hyr ut möblerat kan du göra ett tillägg på max 15 procent av hyran. Om du har kostnader för el, bredband eller liknande får du endast ta betalt för de kostnader du själv har. Om du tar ut högre hyra än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet.

Från 1 oktober är det allvar

I samband med att nya lagar träder i kraft blir det brottsligt att ta ut för hög hyra. Förutom olovlig andrahandsuthyrning skärps lagen för den som köper eller säljer ett hyreskontrakt. Straffet kan innebära omedelbar flytt samt böter eller fängelse i upp till fyra år.

Här kan du läsa mer om vad den nya lagen innebär konkret.

Ditt ansvar när du hyr ut i andra hand

Även om du hyr ut din bostad till någon annan är det du som bär ansvaret. Det innebär exempelvis att vi vänder oss till dig i första hand om din hyresgäst inte sköter sig eller får klagomål.

Ta alltid referenser på den du vill hyra ut till. För att undvika betalningsanmärkningar bör du inte låta din hyresgäst betala hyran direkt till oss. Teckna alltid ett avtal där hyran betalas till dig direkt istället för till Vellingebostäder. Se till att både du och personen som hyr i andra hand har hemförsäkring.

Om du inte tänker flytta tillbaka till lägenheten efter att andrahandsavtalet upphör måste du säga upp din lägenhet tre månader innan andrahandsuthyrningen avslutas. Personen som hyrt i andra hand har inte förtur till kontraktet. Lägenheten kommer att lämnas tillbaka och förmedlas via Boplats Syd.

Inneboende

För inneboende gäller särskilda regler som du kan läsa mer om här.

Rätt folkbokföringsadress

Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan 1 juli 2018 är det mot lagen att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse. Det kan vara bra att veta.

Blanketter

ANSÖKAN OM ANDRAHANDSUTHYRNING

Vad söker du efter?

Skip to content